Download de KNAF app

Voedingssupplementen kunnen doping bevatten!

Dopingautoriteit GOED
De Dopingautoriteit heeft onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van dopingstoffen in sportvoedingssupplementen met een verhoogd risicoprofiel. Deze hoog-risico-supplementen zijn gericht op hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies/vetverbranding, of het verkrijgen van meer energie. In totaal werden 66 producten van 21 verschillende merken geanalyseerd. De producten werden aangeschaft via Nederlandse webshops.

Tekst: Dopingautoriteit

Van deze 66 hoog-risico-sportvoedingssupplementen testten er 25 (38%) 'positief' en 30 (45%) 'negatief'. Acht producten (12%) bevatten dopingstoffen in 'concentraties onder de vastgestelde drempelwaarde'. Deze lage concentraties kunnen mogelijk worden verklaard door chemische processen die kunnen optreden bij plantaardige ingredi├źnten. Doordat de aangetroffen concentraties zo laag zijn, levert dit in principe geen risico op voor een topsporter bij een eventuele dopingcontrole. Drie van de 66 producten (5%) bleken 'niet (volledig) analyseerbaar'.

Bij drie van de 25 'positieve' producten (5% totaal) werden dopingstoffen in hoge concentraties aangetroffen. Gebruik van deze producten kan al snel leiden tot gezondheidsklachten. Met het oog op de volksgezondheid zijn deze bevindingen daarom gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inmiddels heeft de NVWA een veiligheidswaarschuwing afgegeven. Het gaat om de volgende producten:
- Dorian Yates, Noxpump (14053334, 05/17)
- Dorian Yates, Blackbombs, (13995735, 03/17)
- Revolutions, Lipo-bolic (209276, 12/16)

Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in Nederland is uitgevoerd.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.