Download de KNAF app

Uitdagend aanbod van officialtrainingen deze winter

20180118 143634

Niet alleen de coureurs en teams zijn op dit moment in volle voorbereiding op het seizoen. Ook de officials zijn volop in training. In de maanden november, januari, februari en maart organiseert de KNAF met haar secties 25 officialtrainingen op alle niveaus. Hier worden in totaal 750 officials getraind. Nieuw dit jaar is ook de certificering van ambulance teams.

Certificering ambulanceteams
In januari zijn er meerdere trainingen “autosportspecifieke vaardigheden voor ambulanceteams” gegeven in Houten onder leiding van Bjorn Vos. Hiervoor zijn alle ambulancediensten uitgenodigd die de afgelopen twee jaar bij een (of meer) autosportevenementen actief zijn geweest. De ambulancediensten waarvan drie of meer ambulancebroeders een KNAF certificaat hebben gekregen zijn Ambulance Event Service en Stichting Socorro.

20180118 150521
De certificering heeft als voordeel voor de bij de KNAF aangesloten organisatoren en verenigingen, dat zij in het vervolg kunnen kiezen voor een ambulancedienst met KNAF gecertificeerd personeel. Voor de ambulancediensten is het prettig dat haar personeel – aan de hand van onze FIA gecertificeerde trainers – geïnformeerd wordt over en getraind wordt op de laatste procedures en handelingen uit de (inter)nationale autosport. Met trots kunnen we hierbij melden dat dit traject FIA ondersteund is.

Autocross
Afgelopen november werd in Wolvega de KNAF Veiligheids- en Reglemententraining georganiseerd voor de autocrossofficials uit Noord Nederland. Bij deze training leren onder andere de baancommissarissen en startofficials hoe zij een rijder op de juiste manier uit een auto kunnen halen, brand blussen, reanimeren en wat de beste manier van communicatie is in verschillende situaties. Dit jaar werd er in de reglemententraining voor het eerst gebruik gemaakt van dronebeelden om aan de hand van het autocrossreglement discussie te voeren om tot de juiste beslissing te komen.

20180127 094313
Deze training is op 27 januari ook in Houten gegeven aan de officials uit de andere delen van Nederland. Hier kwamen maar liefst 60 officials op af, waarvan de helft voor het eerst een officiallicentie aanvraagt. Hierdoor zat de cursus vol en is er een nieuwe cursusdatum gepland op 10 februari, ook in Houten.

Rally
Op 20 januari kwamen de Wedstrijdleiders en Proevenchefs bij elkaar op het KNAF Federatiebureau. Het belangrijkste thema voor deze dag was wat deze officials komend jaar te wachten staat met de in gebruik name van het nieuwe systeem Rallysafe. Daarnaast hebben de proevenchefs in de middag verschillende cases behandeld waar situaties van afgelopen seizoen werden geëvalueerd.
20180120 094356

Autorensport
In november hebben de Wedstrijdleiders van de Autorensport voor het eerst bij elkaar gezeten om ervaringen uit te wisselen van het afgelopen seizoen en onderling te overleggen welke besluiten er genomen moeten worden op basis van het reglement. Daarnaast werden de wijzigingen in de reglementen voor 2018 besproken. Dit was zo succesvol dat er in het voorjaar nog een bijeenkomst gepland staat.

Kalender 2018
De officialtrainingen zijn nog niet voorbij. De volgende trainingen staat nog gepland in de komende weken:

Datum Sectie Training Locatie
10 februari 2018 Autocross Veiligheid- en Reglementen Houten
10 februari 2018 Rally Basis Official Almelo
17 februari 2018 Autorensport Wedstrijdleiders Houten
17 februari 2018 Rally Basis Official Houten
3 maart 2018 Rally Hoofd Official Apeldoorn
3 maart 2018 Sportcommissarissen Houten
17 maart 2018 Autocross Hoofd Officials Houten