Download de KNAF app

The Girls on Track - afsluitende conferentie in Brussel

Op een prachtige locatie midden in het hart van Brussel werd het tweejarige Girls On Track programma afgesloten. FIA president Jean Todt en FIA Women in Motorsport voorzitter Michèle Mouton openden de conferentie waarbij Mouton het openingswoord had. De 16 jarige Nederlandse Nina Pothof mocht tezamen met deze grootheden de conferentie openen op het podium. 

 

In maart 2018 werd het Girls On Track programma tijdens de Motorsport conferentie in Genève geïntroduceerd aan het grote publiek waarna de nationale selecties begonnen in acht verschillende landen verdeeld over Europa. Nina Pothof zette een snelle tijd neer tijdens de selectie dag in Assen en kwalificeerde zichzelf zo voor de Nationale finale waarbij zij een ticket wist te bemachtigen en in maart 2019 aanwezig mocht zijn tijdens de Europese Finale in Le Mans. De toen nog 15-jarige jongedame uit Wijster maakte indruk bij de coaches en wist zich bij de laatste zes te plaatsen. Een weekend om nooit te vergeten voor Nina. Twee trainingskampen en een demo geven tijdens de afsluitende conferentie waren een boost voor haar motorsport carrière. 

i26a2928
Intentie

De intentie van dit programma is om meer meiden/vrouwen in de motorsport te krijgen. Niet alleen als coureurs, maar ook 'behind the scenes' is van grote waarde. Zo sprak Michèle Mouton lovend over alle vrouwen die zich de afgelopen jaren al hebben aangesloten achter de schermen. Echter benadrukte ze dat het een wens is om uiteindelijk 50% van het startveld vrouwen te laten zijn en dat zij net zoveel kansen behoren te krijgen als mannen.

Erasmus+

Dit programma werd gesteund door de EU en het Erasmus+ programma. Daarnaast onderzocht het CDES-PROGESPORT van de Universiteit in Limoges (Frankrijk) door middel van een sociologische enqûete een heel aantal factoren om te achterhalen wat er nog meer nodig is om meer meisjes de motorsport in te krijgen.

Enquête

Wat vooral naar voren kwam uit de enquêtes en de gesprekken die de interviewers hadden met de meiden, tijdens de Europese finale in Le Mans en tijdens het tweede trainingskamp in Genk, is dat de meeste meisjes die meegedaan hebben aan dit programma een familielid hebben die al iets te maken heeft met motorsport en dat het stigma ‘het is een jongenssport’ veelal reden is om niet te deel te nemen. De conclusie werd getrokken dat hoe meer vrouwelijke rolmodellen er zijn dat het dan wellicht mogelijk is om dit stigma te doorbreken. Begin 2020 worden alle conclusies van dit sociologische onderzoek bekend gemaakt via de FIA website.

karters and tc
Toekomst

Afsluitend sprak FIA deputy directeur van sport Graham Stoker en hij bracht goed nieuws. Het Girls On Track programma zal een vervolg kennen in 2020 en dit keer niet alleen in Europa, maar wereldwijd zal dit programma geintroduceerd worden. In Berlijn en Mexico stond er eerder dit jaar een heus Girls on Track dorp en deze lijn zal doorgezet gaan worden. In dit dorp kan gekart worden, maar ook worden de andere kant van motorsport belicht. Denk aan bijvoorbeeld media of het technische aspect. Dit dorp wordt in 2020 op vier plekken geïnstalleerd. De FIA is voornemens zo snel mogelijk te communiceren waar deze Girls On Track dorpen komen te staan.

Uit eigen onderzoek

De KNAF heeft onderzocht hoeveel van de meisjes die hebben deelgenomen aan de selectiedagen daadwerkelijk zijn doorgegaan met karten. Hierin moet er een onderscheid worden gemaakt tussen meisjes die al karten en degenen die voor een allereerste keer in aanraking kwamen met karting hierna genoemd als rookies. De rookies hebben allemaal een goede eerste ervaring gehad en zijn na de selectiedagen nog 1 of 2 maal wezen karten. Drie meisjes hebben daadwerkelijk hun licentie gehaald en 5 meisjes zijn verder gegaan met karten op een indoorbaan, maar niet in competitieverband. Er waren in totaal 60 rookies die meededen aan de nationale finale en daarvan hebben er 20 gereageerd op bovenstaande vragen.

De KNAF is voornemens om meisjes te blijven motiveren om in de motorsport te stappen en zal jullie via social media en de website www.knaf.nl op de hoogte houden van het laatste nieuws.