Download de KNAF app

KNAF Academy te gast op Eurocircuit in Valkenswaard

ktf en staf
Maandag 28 en dinsdag 29 september vond de derde workshopronde van de KNAF Academy plaats. KNAF Academy is het scholingsprogramma van de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) voor talentvolle jonge sporters die op positieve wijze zijn opgevallen tijdens een race- of rallycursus. Het programma heeft tot doel om deze sporters een vliegende start van hun carrière te geven.

De 2015-lichting bestaat uit Job van Uitert (autorensport), Leonard Hoogenboom (karting/autorensport), Mika Morien (autorensport) en Jim van den Heuvel (rally). Vier sporters die gedurende het jaar getraind worden op fysieke, mentale, technische, tactische en media aspecten. Na eerdere workshops in fysieke training, simulator sessies, media en mentale training, waren eind september de atletiekbaan en het verharde en onverharde circuit van Valkenswaard het decor. Beide dagen stonden onder leiding van bondscoach Gerard Grouve en hoofd opleidingen Maarten van Wesenbeeck, geassisteerd door Frank Senders en Marcel Cats.

Op maandag 28 september werden de pupillen door fysieke trainer Frank Senders onder handen genomen. Na een theorie sessie over fysieke training en voeding, volgde er een stevige warming-up, een shuttle-run-test en vervolgens diverse krachtoefeningen. Allemaal krachtoefeningen die door de sporters uitgevoerd kunnen worden als zij niet de beschikking hebben over een fitnessruimte. Handige oefeningen voor sporters die veel onderweg zijn van en naar wedstrijden.

bandenwissel 1
Op dinsdag 29 september reisden niet alleen de vier KNAF Academy pupillen af naar het befaamde rallycross circuit te Valkenswaard, ook de vier KNAF Talent First talenten Richard Verschoor, Martijn van Leeuwen, Rinus van Kalmthout (allen karting) en Mats van den Brand (rally) waren die dag aanwezig. Daar ging het programma voor de KNAF Academy pupillen door zoals dit de dag ervoor was geëindigd, namelijk met een fysieke activiteit. De pupillen en talenten kregen de opdracht om zo snel mogelijk een bandwissel bij een Ford RST uit te voeren. Ondanks de hoge snelheid van wisselen door de op dit onderdeel meer ervaren rallyrijders, deden de karttalenten niet voor ze onder.

bandenwissel 2
Een betere manier om als jonge rijder in Nederland te starten met rijden op onverharde ondergrond dan in een Ford Rally Sport Trainer (RST) op het Eurocircuit, is er eigenlijk niet. Dat een zeer lichte auto met slechts 60 pk, motor achterin en bijna geen gewicht voorin, moeilijk te besturen is, kunnen de jonge rijders inmiddels beamen. Tijdens een bomvol programma werden de rijtechnieken van de acht rijders op zowel verhard als onverhard bijgeschaafd. Dat alle rijders, ongeacht of zij nu in het KTF of KNAF Academy programma zitten, over een behoorlijke dosis basistalent beschikken, bleek uit de positieve reactie van Marcel Cats na afloop van de dag. Cats is mede-eigenaar van LUCA Engineering - de Nederlandse importeur van de Ford RST - en vanuit die hoedanigheid heeft hij al heel wat jonge rijders aan zich voorbij zien komen. Cats: "Het verbaasde me aan het begin van de dag dat deze jongens nog niet konden driften. Echter, als ik zie hoe snel ze dat oppakken en aan het eind van de dag de auto onder controle weten te houden op het onverhard, dan is dat indrukwekkend."

ktf
Voor de KNAF Academy pupillen staat er later dit jaar nog één workshopronde op het programma. Tijdens deze tweedaagse mogen de rijders opnieuw hun kunsten achter het stuur vertonen. Daarnaast zal ze het vuur na aan de schenen worden gelegd om ook voor een camera hun mannetje te staan. In principe dragen deze pupillen na vier workshoprondes het stokje over aan een nieuwe lichting. In de nieuwe lichting worden mogelijk ook pupillen uit andere takken van autosport opgenomen dan alleen autorensport of rally. Hier zal begin 2016 meer over bekend worden.