Download de KNAF app

Europese talenten maken status waar

kop
De KNAF organiseerde eind oktober vorig jaar een van de zes voorselecties voor de FIA Institute Young Driver Excellence Academy 2015. Zestien jonge coureurs uit de regio Noord- en Oost-Europa streden op het ANWB Test- en Trainingscentrum in Lelystad vier dagen om een plaats in de finale van dit prestigieuze evenement. Al snel werd duidelijk dat het niveau bij deze voorronde extreem hoog lag en de zestien kandidaten hun afvaardiging volledig waarmaakten. Een kleine rondgang leert dat de zestien enkele maanden later bijna zonder uitzondering alweer een volgende stap op de autosportladder hebben gezet.

De wereldwijde selectieprocedure voor de FIA Institute Young Driver Excellence Academy 2015 vond plaats in zes verschillende landen, waarbij de FIA de KNAF als overkoepelende autosportorganisatie van Nederland gevraagd had als gastheer op te treden voor de regio Noord- en Oost-Europa. In een meer dan geslaagd vierdaags evenement werden de zestien kandidaten beoordeeld op aspecten als rijvaardigheid, fitness, presentatie, het functioneren in een team en omgang met de media. De Brit Jordan King werd uiteindelijk winnaar van de FIA Institute Young Driver Excellence Academy-selectie voor Noord-Oost Europa door in de finale Joonas Lappalainen, Mikkel Jensen, Beate Klipa en Steve Rokland achter zich te laten. Dat niet alleen de finalisten, maar alle kandidaten hun talentenstatus waarmaken, blijkt wel uit de stappen die de zestien de afgelopen maanden hebben gezet.

king
Om te beginnen bij de winnaar, Jordan King. De 20-jarige Brit kwam in 2014 uit in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 en maakte deze winter de overstap naar de GP2 Series. Bij zijn debuut in Bahrein eindigde King in de eerste race op plaats vier, terwijl hij in race twee als negende de finish passeerde.

jensen
Een mooie stap maakte ook de nu 20-jarige Mikkel Jensen. De Deense finalist die in 2014 de titel veroverde in de ADAC Formula Master, werd eerder dit jaar opgenomen in het Mercedes-juniorenprogramma en komt dit seizoen uit in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 voor Mücke Motorsport. Nog twee rijders waarvan het talent inmiddels door een autofabrikant is opgemerkt, zijn Louis Deletraz en Victor Bouveng. De 18-jarige Zwitser en de 19-jarige Zweed maken sinds kort deel uit van het BMW Motorsport Junior Program en krijgen een opleidings- en wedstrijdprogramma in de toerwagens voorgeschoteld. Deletraz blijft echter ook in de formulewagens actief en heeft in zowel de Formule Renault 2.0 NEC als Eurocup zijn eerste overwinningen van het seizoen al binnen. Bouveng verdiende zijn uitverkiezing door zijn sterke optreden in de Scirocco R Cup.

lappalainen
Een rijder die in Lelystad zeker indruk maakte was de toen 16-jarige Fin Joonas Lappalainen. De formulewagencoureur die uitkwam in de Formule Renault 1.6 NEC, maakt dit seizoen de overstap naar de toewagens en bemachtigde, na een intensieve selectieprocedure, een stoeltje in de nieuwe Audi Sport TT Cup, een klasse die uitkomt in het raamprogramma van de DTM-races. Lappalainen zal het in deze cup onder andere opnemen tegen het 17-jarige Nederlandse talent Loris Hezemans.

vdbrand
En over Nederlandse talenten gesproken, zoals bekend maakt ook Mats van den Brand, die bij het selectie-evenement de vaderlandse eer verdedigde, een flinke sprong. Het KNAF Talent First-rallytalent maakt de overstap vanuit het Nederlands Rally Kampioenschap naar de Drive DMACK Fiesta Trophy, een uit zes wedstrijden bestaande serie die wordt verreden tijdens vijf FIA World Rally Championship evenementen. Daarbij wordt gestreden met volledig identieke Ford Fiesta's R2. Andere rallyrijders die een stap hebben gemaakt, zijn de Noor Steve Rokland en de Sloveen Martin Koci. De 22-jarige Rokland rijdt met een Peugeot niet alleen het kampioenschap in eigen land, maar ook het FIA European Junior Rally Championship. De eveneens 22-jarige Koci reed in de Rally van Monte Carlo een Ford Fiesta R5 in het WRC2 en komt de rest van het seizoen in dezelfde klasse uit in een Peugeot 208 T16.

hoher
Een talent dat ook erkenning kreeg, is de 17-jarige Oostenrijker Christopher Höher. Uitkomende in de Euro Formula Open werd Höher in eigen land gekozen tot 'Nachwuchsfahrer des Jahres'. Dit jaar is Höher vooralsnog actief in de REMUS F3 Pokal en stond in zijn eerste raceweekend al twee keer op het podium. De rallycross werd in Lelystad vertegenwoordigd door onder andere Gergely Marton. De nu17-jarige Hongaar kwam in 2014 uit in het European Rallycross Championship, maar waagt dit jaar de sprong naar het FIA World Rallycross Championship en komt in de Super 1600 klasse uit met een Skoda Fabia. Nikola Miljkovic de 19-jarige Serviër, neemt dit jaar met een Mitsubishi EVO IX deel aan het FIA European Hill Climb Championship.

rump
Het verst van huis zoekt Martin Rump het. De 18-jarige rijder uit Estland, die na de Formule Renault 1.6 NEC Junior doorstroomde naar de Formule Renault 2.0 Eurocup, maakt dit jaar de overstap naar de Formula Masters China Series! Met een overwinning in het eerste weekend deed Rump meteen van zich spreken.

klipa
Beate Klipa, de 21-jarige Letse die tot de finale wist door te dringen, blijft de autocross trouw en komt, zover het zich nu laat aanzien, opnieuw aan de start in het Baltic & Latvia Autocross Championship. Nog niet geheel duidelijk is wat Jan Midrla (Tsjechië, in 2014 CIK-FIA KZ2), Baldur Hlodversson (IJsland, Iceland National Rally Championship) en Kasparas Navickas (18 jaar, Litouwen, in 2014 European Rallycross Championship) dit seizoen gaan doen. Het is echter nog vroeg, dus ook zij zullen hun weg nog wel vinden.