Download de KNAF app

Drie keer punten voor Max Verstappen

verstappen usa.2
De diverse kampioenschappen lopen op hun einde en daarmee wordt ook het aantal Nederlandse rijders dat bij FIA Europese en Wereldkampioenschappen in actie komt langzaamaan kleiner. Max Verstappen heeft het echter nog druk genoeg en scoorde de afgelopen maand weer drie keer op rij punten. Kevin van Deijne en Mats van den Brand sloten hun seizoen in de Drive Dmack Fiesta Trophy af in Spanje. Het optreden van de Nederlandse rijders bij de ronde van het FIA World Touring Car Championship in Thailand was helaas van zeer korte duur.

Over de gehele wereld bedraagt het aantal officiële FIA Europese en Wereldkampioenschappen zo'n dertig, terwijl er daarnaast ook nog voor de diverse CIK EK's en WK's wordt gestreden. Ook dit jaar volgt KNAF Fast News weer de verrichtingen van Nederlandse rijders die aan zo'n vooraanstaand kampioenschap meedoen.

verstappen rusland
Max scoort
Voor Max Verstappen opnieuw drie wedstrijden in een kort tijdsbestek. Begin oktober moest het Formule 1-circus richting Sotsji, waar op het semi-stratencircuit de Grand Prix van Rusland op het programma stond. Ondanks de voor de Renault-motor in de Toro Rosso niet ideale lange rechte stukken, zette Verstappen in de kwalificatie een negende tijd op de klokken. Helaas was het uitzicht op een topklassering al kort na de start verkeken toen de 18-jarige Nederlander werd aangetikt door een spinnende Nico Hülkenberg. Verstappen liep daardoor een lekke achterband op, moest naar de pits en kon zijn wedstrijd pas met een grote achterstand vervolgen. Twee safetycarperioden brachten de Toro Rosso-rijder weer enigszins terug, maar omdat ook de bodemplaat en achterwielophanging schade hadden opgelopen, kwam de Nederlander duidelijk snelheid tekort. Verstappen passeerde als elfde de finish, maar omdat Fernando Alonso een tijdstraf kreeg opgelegd, schoof Verstappen nog een plaatsje op en pakte daardoor toch nog een punt voor het kampioenschap.

verstappen usa.1
De Grand Prix van Amerika was een geheel ander verhaal. Uitgerekend in het weekend van de Grand Prix werd Austin geteisterd door regen en wind. Uiteindelijk moest de kwalificatie zelfs op zondag worden verreden en daarin toonde Verstappen opnieuw zijn klasse door op de kletsnatte baan naar de achtste startplaats te trainen. De race verliep zelfs nog beter en kreeg Verstappen weer alle ogen op zich gericht. Op de opdrogende baan reed de Formule 1-debutant een foutloze race, passeerde met fraaie acties onder andere zijn Red Bull-collega's Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat, streed wiel-aan-wiel met de Ferrari's om uiteindelijk als vierde de finish te passeren, een evenaring van zijn hoogste klassering tot nu toe in Hongarije en goed voor weer twaalf punten.

verstappen mexico.1
Een week later was het meteen tijd voor de Grand Prix van Mexico. Met een achtste plaats in de kwalificatie zat Verstappen er opnieuw goed bij. Na een goede start en een mooie uitwijkmanoeuvre reed de Toro Rosso-piloot geruime tijd in de top zes. Na de pitstop moest Verstappen enkele plaatsen prijsgeven en door een dreigende oververhitting van de motor en elektronische systemen gas terugnemen. Desondanks passeerde de Nederlander als negende de finish en eindigde daarmee al voor de vijfde opeenvolgende Grand Prix in de punten. Met in totaal 47 punten staat Verstappen met nog twee wedstrijden te gaan in de tussenstand op een tiende plaats.

vdBrand Spanje.02
WRC Spanje
Het WRC kwam afgelopen maand in actie in Spanje. Deze RallyRACC Rally de Espana was tevens de afsluitende ronde van de Drive Dmack Fiesta Trophy en dus voor Kevin van Deijne en KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand de laatste kans van het seizoen om zich weer in de kijker te rijden. Hoe het Van den Brand verging, leest u elders in deze KNAF Fast News. Van Deijne had op de eerste dag te maken met een gebroken versnellingspook, maar herstelde zich sterk en werd uiteindelijk als vierde geklasseerd. In het eindklassement van de Drive Dmack Fiesta Trophy eindigde Van Deijne als vijfde en Van den Brand als zevende. Het WRC wordt vervolgd in Wales en dan is Kevin Abbring ook weer van de partij met zijn Hyundai i20 WRC.

dppi 03715015 162
WTCC in Thailand
Het FIA World Touring Car Championship had het afgelopen weekend twee races in Thailand. Helaas bleef de actie voor de twee Nederlandse deelnemers beperkt tot de eerste paar honderd meter van race één. Bij het aanremmen van de eerste bocht na de start raakten Tom Coronel en Nicolas Lapierre elkaar, waarbij de Fransman tegen zijn Lada-teamgenoot Nick Catsburg aan gleed. Zowel de ROAL Chevrolet van Coronel als de Lada van Catsburg raakten bij het incident zo zwaar beschadigd, dat het Nederlandse duo de tweede race vanuit de pits moest bekijken.