Download de KNAF app

Dakar-gangers opgelet: Cocaïne in thee, cola en medicijnen

Cocaïne, afkomstig van de Zuid-Amerikaanse cocaplant, staat op de dopinglijst. Naar verwachting zullen topsporters dus niet snel een lijntje coke naar binnen snuiven. Toch is het goed om erop bedacht te zijn dat cocaïne niet alleen als drug wordt gebruikt, maar ook op andere manieren verwerkt kan zijn.

Tekst: Dopingautoriteit

Cocaïne is bijvoorbeeld bekend als ingrediënt voor Zuid-Amerikaanse coca-thee. Ook wordt het als medicijn gebruikt door KNO-artsen en is het een middel tegen hoogteziekte. In 2009 is er zelfs nog cocaïne aangetroffen in verschillende soorten cola. Een apart soort 'Diet Coke' zullen we maar zeggen!

Cocaïne, effecten en bijwerkingen
Cocaïne staat op de dopinglijst, onder de groep S6. Stimulantia. en is verboden 'binnen wedstrijdverband'. Het kan optredende vermoeidheidsverschijnselen onderdrukken, zodat prestaties langer volgehouden kunnen worden. Daarnaast kan het gebruikt worden om gewicht kwijt te raken en om felheid op te wekken. Bekende bijwerkingen zijn onder andere beverigheid, verslaving, warmtestuwing (vooral bij inspanning), hoge bloeddruk, beroerte en hartproblemen.

Cocaïne in thee, cola en medicijnen
De meeste dopingovertredingen op cocaïne hebben waarschijnlijk niets met het willen verbeteren van de sportprestatie te maken. Vaak worden ze veroorzaakt doordat de drug als pepmiddel wordt gebruikt in het uitgaanscircuit. En een enkele keer komt cocaïne voor in thee, medicijnen en cola.

Coca thee
Ter vergelijking, één lijntje cocaïne bevat gemiddeld tussen de 20 en de 30 milligram cocaïne. In het gebied van het Andesgebergte, met name in Argentinië, Bolivia en Peru, wordt er van oudsher kruidenthee gemaakt waarin cocabladeren zijn verwerkt. De thee is illegaal in Argentinië - en de meeste andere Zuid-Amerikaanse landen - maar legaal in Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru. Eén kopje thee bevat gemiddeld 4,2 milligram cocaïne, genoeg om een lichte kick te krijgen én om positief te testen bij een dopingcontrole. In Nederland is de coca-thee officieel niet verkrijgbaar, en deze vorm van cocaïne valt zelfs onder de Opiumwet. Maar via internet of via de koffers van vakantiegangers belandt het toch nog wel eens in een Nederlands kopje thee.

Cola
In 2009 zijn in het Duitse dopinglaboratorium in Keulen cocaïnesporen gevonden in Red Bull Cola, Pepsi One en Diet Coke. Dit zou het gevolg zijn van de gebruikte cocabladeren, die in het productieproces niet geheel gezuiverd waren van hun natuurlijke cocaïnesporen. De gevonden waarden waren miniem en een sporter zou op basis van deze gegevens ongeveer 10.000 liter cola moeten drinken om een kans te maken positief te testen. Later is het productieproces verbeterd en zijn de colaproducten wel helemaal cocaïnevrij verklaard. De enige cola waar nu nog cocaïne in wordt aangetroffen is de Boliviaanse Coca Colla, met dubbel l. Deze cola is op de Europese markt gelukkig niet verkrijgbaar.

Cocaïne als medicijn
Voor lokale verdovingen wordt veel gebruik gemaakt van lokale anesthetica, zoals bupivacaïne en lidocaïne. Cocaïne valt ook onder deze categorie lokale anesthetica, maar wordt bijna niet meer gebruikt. Behalve door KNO-artsen bij neusoperaties. Door de vaatvernauwende eigenschappen zorgt de cocaïne ervoor dat het bloedverlies wordt beperkt. Ook slinken de slijmvliezen, zodat er meer ruimte is voor het uitvoeren van de operatie. Als je als sporter een behandeling ondergaat waarbij cocaïne als verdoving wordt gebruikt, raden we je aan om dispensatie aan te vragen. Voor meer informatie over het aanvragen van een dispensatie, klik hier.

Wilt u meer informatie over doping? Kijk dan op de volgende websites:
www.dopingautoriteit.nl
www.100procentdopefree.nl