Download de KNAF app

Controleer jij als coureur je medicijnen en voedingssupplementen op doping?

Dopingautoriteit GOED
Controleer jij als sporter je medicijnen en voedingssupplementen? Ook in de autosport worden rijders gecontroleerd op doping. Om je beter te informeren over medicatie die doping bevatten en hoe je met dopingcontroles om moet gaan heeft de Nationale Dopingautoriteit onlangs de e-learningmodule Brons uitgebracht. De opvolger, Zilver, staat inmiddels ook online. Daarnaast heeft Eigen Kracht een Supplementenwijzer App gelanceerd waarmee supplementen gecontroleerd kunnen worden op doping.

Nu beschikbaar: e-learningmodule Zilver
De Dopingautoriteit geeft veel voorlichtingen aan sporters en sportbegeleiders. Deze voorlichtingen zijn echter niet altijd gemakkelijk in te plannen. Daarom beschikt de Dopingautoriteit over een e-learningplatform. Na voorlichting Brons is nu ook voorlichting Zilver als e-learningmodule beschikbaar op dit platform.

Je vindt het e-learningplatform via dopingautoriteit.nl/elearning.

Voorlichting Zilver is bedoeld voor sporters die binnenkort hun eerste dopingcontrole kunnen krijgen. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de informatie uit voorlichting Brons bekend is. Je leert in Zilver vooral hoe je de dopingstatus van medicijnen en voedingssupplementen kunt checken met de Dopingwaaier App. De komende tijd wordt het aantal e-learningmodulen verder uitgebreid.

Eigen Kracht lanceert Supplementenwijzer App
Het afgelopen decennium is de markt voor sportvoedingssupplementen explosief gegroeid. Bijna 60% van de fitnessers in Nederland gebruikt supplementen. Ook topsporters gebruiken veel supplementen. De gratis Supplementenwijzer App helpt sporters op bewuste en kritische wijze met supplementen om te gaan.

In Nederland doen zo’n 2,5 miljoen mensen aan fitness. Dat kan om allerlei redenen, maar naast gezondheid worden cosmetische motieven (slanker-strakker-gespierder) het vaakst genoemd. Daarbij wordt geregeld gebruik gemaakt van supplementen. Het enorme aanbod, van fatburners tot testosteronboosters, van preworkouts tot vochtafdrijvers, maakt het lastig om zin, onzin en risico’s van supplementen te onderscheiden. Een verstandige keuze maken is een ware opgave, zeker omdat supplementen in toenemende mate farmacologische en dopinggeduide stoffen bevatten. Dan is een betrouwbare en kritische gids bepaald geen overbodige luxe. De Supplementenwijzer App, ontwikkeld door de Dopingautoriteit vanuit het programma Eigen Kracht, biedt de sporter de helpende hand. In de Supplementenwijzer App worden meer dan 3.000 ingrediënten van supplementen beschreven en beoordeeld. De gratis Supplementenwijzer App helpt sporters op bewuste en kritische wijze met supplementen om te gaan.

Je kunt de Supplementenwijzer App downloaden in de App Store en Google Play Store .