Download de KNAF app

49 landen strijden om het goud in zes disciplines tijdens FIA Motorsport Games

Van 31 oktober tot en met 3 november 2019 was de Romeinse stad Rome (Italië) het strijdtoneel voor 49 landen tijdens de eerste editie van de FIA Motorsport Games. De games bestonden uit zes verschillende disciplines: Digital, Drifting, Formule 4, GT, Karting Slalom en Touring Car. Team The Netherlands werd vertegenwoordigd in drie van de zes disciplines. Digital, Karting slalom en Touring Car Cup.

De Motorsport Games begonnen met een optocht van 33 auto’s beginnend bij de Pallazo della Civiltà Italiana al rijdend dwars door de hoofdstad van Italië en eindigend in het beroemde Circo Massimo. Een parade van nationaliteiten waar zelfs de regen de pret niet kon drukken.

De 16-jarige Nina Pothof (finaliste FIA Girls On Track Challenge) en 15-jarige Bastiaan van Loenen vertegenwoordigden ons land tijdens de Karting Slalom Cup. Voor Nina geen ongebruikelijk iets door haar ervaring tijdens de Girls On Track Karting Challenge die zij de afgelopen twee jaar heeft doorlopen. Bastiaan is ook geen onbekende in de kartsport, maar slalom is niet iets wat hij met regelmaat had gedaan. Toch hebben deze twee het voor elkaar gekregen om alle andere teams te verslaan en zich zo te plaatsen in de finale tegen Team Belgium. Met 3.925s verschil wonnen Pothof en van Loenen de gouden medaille en weerklonk het Wilhelmus uit de speakers op het Vallenlunga circuit vlakbij Rome. "Het podium was ongelooflijk bijzonder om mee te maken. Met het Wilhelmus op de achtergrond en de medaille die we kregen. Ik zal dit evenement nooit meer vergeten." Aldus Pothof. Van Loenen sluit zich daar bij aan. "De FIA Motorsport Games was een super mooie ervaring om überhaupt mee te mogen maken en het voelt geweldig om nu dan ook nog een gouden plak mee terug te nemen."

Nina en Bastiaan podium 2

In de Touring Car Cup werd Nederland vertegenwoordigd door niemand minder dan vedette Tom Coronel. Tevens werd Coronel dit weekend omgedoopt tot team captain en nam de jonge talenten onder zijn vleugels. “Het was een mooi weekend en Nederland heeft een podium gescoord. Zo zie je dat er goeie racertjes in Nederland komen.” In race 1 lag Coronel op koers voor een podium. Echter kreeg hij een tik van Team Belgium en viel daardoor terug in de race. Tom liet zich niet uit het veld slaan en reed door met een wagen die niet helemaal meer liep zoals het hoorde, maar dat deerde hem niet en hij finishte als achtste. In race 2 leek de finishvlag te vallen tijdens een safety car. Voor de laatste ronde verliet deze de baan en kon Coronel nog een fantastische actie voorbereiden die zorgde dat de top 5 nog veranderde. Hij pakte de derde plaats en mocht het het podium betreden. Het was helaas net niet genoeg voor een medaille, maar een vierde plaats algemeen van de 20 landen die deelnamen is een mooie aanvulling op zijn al zo uitgebreide palmares.
Tom Coronel in car 2

Op de zaterdag van het toernooi werden alle wedstrijden verreden voor de Digital Cup. Leon Ackermann vertegenwoordigde team The Netherlands nadat hij zich in Nederland had gekwalificeerd tijdens de Rotterdam Games week. Hij won daar een ticket naar de FIA Motorsport Games en liet tijdens de kwalificatie op vrijdag in Rome al snelle rondetijden zien. De 19-jarige Leon verliep de kwalificaties en de pre finales goed en mocht als zesde starten tijdens de grote finale op zaterdagavond. Waar men denkt dat de digitale cup, maar een spelletje is dan hebben zij het echt mis. De condities in het spel worden zo geconditioneerd dat het net echt is. Dus spinnen zit daar ook bij en dat overkwam Leon helaas. “Soms gaat het niet zoals je wilt, en zeker met het podium in zicht is dat heel jammer” aldus Ackermann. Hij kon daarna niet meer de kansen creeëren die hij graag had willen zien en finishte als negende en daar is hij ontzettend trots op. Team Australia pakte goud, Team Costa Rica het zilver en brons was er voor Team Italy.
Bastiaan van Loenen finale
Door de vele regenval dat weekend moest de afsluitende ceremonie zich verplaatsen binnen. In de dome waar de Digitale cup zich had afgespeeld stond er nu een podium opgesteld om zo alle winnaars van het gehele motorsport weekend te huldigen.

Voor meer informatie www.fiamotorsportgames.com