Download de KNAF app

Autocross examen

Om aan autocrossevenementen deel te nemen, georganiseerd onder auspiciën van de KNAF, dient u in het bezit te zijn van een KNAF autocrosslicentie. Om een juniorlicentie aan te kunnen vragen moet u met goed gevolg een theorie- en praktijkexamen afleggen. Dit theorie- en praktijkexamen kunt u doen bij een KNAF aangesloten autocrossclub. Volwassenen dienen in het bezit te zijn van een rijbewijs voor een licentie.

Jeugdigen komen in aanmerking voor een autocrosslicentie voor het Mini Buggy klassement vanaf 6 tot en met 12 jaar. Rijden in de Juniorklasse en/of Juniorbuggy kan vanaf het kalenderjaar waarin je 13 wordt. In het jaar dat de junior 18 wordt mag voor het laatst worden deelgenomen in de juniorklasse en in het jaar dat de junior 21 wordt mag voor het laatst in de juniorbuggy deelgenomen worden. Alle jeugdigen moeten hun licentie hebben aangevraagd voor het aanmelden van een examen.

De jeugdigen ontvangen de licentie na het examen (bij een positieve uitslag). Om een licentie aan te kunnen vragen moeten autocrossers lid zijn van een KNAF aangesloten autocrossclub. Kijk voor deze clubs bij Aangesloten Clubs.

HET AUTOCROSS-EXAMEN
Het examen wordt verzorgd door de autocrossclub waar u examen doet, in samenwerking met het bestuur sectie autocross. Om examen te mogen doen moet u zich online voor dit examen aanmelden. Dit kan via de kalender in mijn KNAF. Uitleg over het maken van een mijn KNAF account vind u onder Eerste Licentieaanvraag. Het examen is geldig voor één kalenderjaar, wij adviseren u om uw licentie binnen die termijn aan te vragen anders verloopt uw examen.
Met vragen kunt u terecht bij het Bestuur Sectie Autocross Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

VEELGESTELDE VRAGEN

Waaruit bestaat het examen?

  • Een rijvaardigheidsproef om te zien of de Junior de auto onder controle heeft;
  • Een mondelinge en/of schriftelijke test om te kijken of hij/zij beschikt over voldoende reglementenkennis.

Moet ik dan het hele dikke Autosport Jaarboek en het Autocrossreglement uit mijn hoofd kennen?

Nee, alleen de reglementen die van toepassing zijn op de klasse waarvoor je examen doet en de algemene reglementen die voor elke deelnemer gelden. De reglementen kun je hier vinden: www.knaf.nl/reglementen/autocross

 Wat moet ik allemaal meenemen naar het examen?

  • Helm
  • Overall
  • Auto
  • ID kaart

Hoe laat moet ik aanwezig zijn voor het examen?

Het tijdstip van aanvang ontvangt u in en bevestigingsmail.

Mijn auto is nog niet klaar, mag ik dan wel het examen afleggen?

Ja dit mag, echter je moet wel zelf voor een gelijkwaardige auto zorgen als in de klasse waarvoor je examen wil doen waarmee je de rijvaardigheidsproef kunt afleggen.

Hoe moet ik mijn eerste Junioren licentie aanvragen?

De licentie kan worden aangevraagd via Mijn KNAF. Heb je nog geen Mijn KNAF account? Dan kan je een account aanmaken via de volgende link: https://mycubus.bettywebblocks.com/knaf/register 
Na het inloggen op Mijn KNAF kan de licentie aangevraagd worden in het winkelwagentje.

Krijgt een kandidaat junior zijn licentie direct mee?

Nee, een junior krijgt zijn licentie pas op het moment dat hij is geslaagd voor de proef van bekwaamheid.

Alleen voor de Juniorklasse:

Ik word in oktober 18 jaar, mag ik dan voor het volgende jaar nog een juniorlicentie?

Nee, in het jaar dat je 18 jaar wordt is het laatste jaar dat je een juniorlicentie mag aanvragen.

Ik ben 17 jaar en in het bezit van een rijbewijs. Moet ik dan ook examen doen voor de juniorklasse?

Na het overleggen van je rijbewijs hoef je alleen nog theorie examen te doen. In dit geval mag je je auto dus thuis laten.

Moet ik als ik overstap van de minibuggy naar de Juniorbuggy of Juniorklasse nog een keer examen doen?

Nee, dat hoeft niet.

EXAMENDATA 2024

Voor de onderstaande Data kunt u zich aanmelden via de agenda in mijn KNAF.