Download de KNAF app

De jeugd heeft de toekomst

We schrijven zaterdagochtend 16 Februari als de eerste voorjaarszon mijn gezicht opwarmt en ik het rauwe geluid oppik van diverse startende motoren. De klankkleur is harmonieus maar mijn ogen zien in het felle zonlicht diverse kleuren voorbij flitsen op het Eurocircuit in Valkenswaard. Hoewel de voertuigen met sponsor uitingen er knap volwassen uitzien worden ze stuk voor stuk bestuurd door pubers die van oom agent hooguit toestemming krijgen om hier te fietsen! Mijn autosport hart gaat sneller kloppen als de achterwiel aangedreven rallycross auto’s in full drift de bocht om komen zeilen, maar Wat is er hier gaande?

 

Samen met voornamelijk ouders zijn we vandaag uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de introductiedag of “shakedown” van de KNAF RST Young Drivers Challenge die de allerjongste talenten uit België en Nederland in staat stelt om zich onder professionele begeleiding te ontwikkelen tegen minimale kosten. Een ideale instapklasse voor een latere carrière in de Rally, Karting, Autocross of Rallycross. In totaal 16 Belgische en Nederlandse kids vanaf 14 jaar (16 jaar in België) delen dit seizoen hun gemeenschappelijke droom om coureur te worden.
Hoewel de KNAF al jaren een zeer succesvol programma aanbiedt via het TALENT FIRST programma is iedereen het erover eens dat je niet vroeg genoeg kunt starten met het rijders vak. Jeffrey Herlings, Kevin Abbring en Max Verstappen zijn het levende bewijs van deze stelling.
Hoeveel talent, doorzettingsvermogen en mogelijkheden een jong volwassenen krijgt is natuurlijk voor ieder persoon verschillend. Belangrijkste is dat je samen veel plezier beleefd aan de sport; de KNAF levert de poolstok en de deelnemers leggen zelf hun lat op de hoogte die ze aankunnen.
Een prachtige kweekvijver van talenten die op zeer jonge leeftijd worden gevoed met alle aspecten die komen kijken bij de autosport. Dus niet alleen een competitieve klasse voor de jeugd met wedstrijden in België en Nederland, maar daaraan gekoppeld ook een :
- Verhoogde autosport rijvaardigheid opleiding
(verhard, gravel, onverhard, in droge en natte omstandigheden),
- Opleidingstraject met sessies in de race & rally simulator,
- Persoonlijke benadering / begeleiding door RST Rijders coach,
- Gezondheidsbegeleiding (voeding & fysiek),
- Autosport techniek training,
- Pers ondersteuning,
- Begeleiding in strategische autosport carrièreplanning/keuzes,
- Media training,
- Doorgroei mogelijkheid naar de KNAF Academy en het KNAF Talent First programma.

Er wordt gereden in identieke Ford RST Rally-cross auto’s welke uiterst streng zijn gereglementeerd (volgens het FIA RST reglement). Dat betekent gelijke kansen zodat alleen de coureur het verschil kan maken van start tot finish. Een spannende competitie met 5 wedstrijden op het Eurocircuit in Valkenswaard en even zoveel wedstrijden op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen (B). De auto’s met een gewicht van 630 kg en 70pk vermogen kunnen gehuurd of gekocht worden en de technische top ondersteuning ligt in de professionele handen van Piet van Hoof ( www.vanhoofsport.nl ). “Deze RST cup-auto is de perfecte opleidings-auto met een klein speelveld tussen onder- en overstuur waardoor het leer-aspect enorm groot is”, aldus de zeer ervaren rallyrijder en garagehouder uit Wintelre. Bekende succesvolle autosporters zijn begonnen in de RST klasse zoals Kevin Abbring, Hans Weijs, Timo vd Marel & Mats van de Brand.
Laatst genoemde is voor 2019 tevens de ideale rijders coach die zich heeft gecommitteerd om de jeugdige deelnemers maximaal te ondersteunen bij hun voertuig beheersing. Naast zijn fenomenale rijders kwaliteiten en jeugdig enthousiasme is hij ook op didactisch vlak de ideale leermeester.
Mats is als coach van de KNAF Academy & Talent First programma in staat om rijstijlen te analyseren, te motiveren, te stimuleren en te corrigeren door zijn brede internationale autosport ervaring in zowel de Karting als de Rallysport.

Inmiddels hebben alle jonge deelnemers in de ochtendsessie verschillende oefeningen doorlopen waarbij Meester Mats met speels gemak zijn vinger op hun zere plek weet te leggen. Tussendoor geeft hij in de auto van RST Cupwinnaar 2018 Jari van Hoof een indrukwekkende powerslide demo. Dit om de deelnemers te tonen hoe het uitgezette parcours efficiënt kan worden gerond zonder rondvliegende pionnen. De dwarse pubers staan met open mond te kijken naar het ballet op vier wielen, respect voor de meester.
Deze mooie test- & promotie dag is bedoeld als aftrap voor het komende seizoen, waarin de jonge meiden en jongens hun eerste wedstrijden zullen rijden. Eerst leren driften, slalom, rem punt kiezen, onder en overstuur correctie op nat wegdek. Kortom veel oefenen met voertuigbeheersing en vertrouwen tanken. De pubers zijn als sponsen in het aanleren van de elementaire rijvaardigheden. Sommige deelnemers kennen al wat klappen van de zweep na het rijden van een seizoen in de RST cup. Andere Rookies hebben letterlijk nog nooit in een auto gereden en zitten in de beginnersgroep. Op die manier kunnen de oefeningen op maat worden aangeboden. Om beurten springt er een trainer in de Hotseat om iedere deelnemer maximaal te kunnen bijschaven. Verdere aanwijzingen worden via de portofoons overgebracht op de leerlingen.
Het Eurocircuit in Valkenswaard biedt hiervoor een ideale omgeving met gravel, verhard en onverhard. Een water sproei installatie en ontelbaar veel oranje pionnen zorgen er uiteindelijk voor dat de coureurs van morgen zonder gevolgen ontelbare fouten kunnen maken. Samen lol maken in de stralende zon is ook tijdens het middagprogramma de kers op de taart voor deze jonge honden.
Wil je zelf live kennismaken met de avonturen van deze jonge honden kom dan op 3 Maart naar de 1e wedstrijd in Maasmechelen (B); www.duivelsbergcircuit.be . Daar zal hun echte vuurdoop plaatsvinden als de RST Young Drivers Challenge in het voorprogramma staat van o.a. de Supercars; de snelste klasse binnen de Rallycross. DaN kunnen deze puppy’s ook al wat snuffelen aan het echte werk en zich stiekem vergapen aan de Alfa mannetjes van de autosport roedel; de vierwiel aangedreven kanonnen met turbomotor tot max. 2058cc en motorvermogens van 500PK+. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Op 14 April kun je hun 2e wedstrijd volgen op het Eurocircuit in Valkenswaard (NL); www.nrv.club/nrv-3/rallycross/ .

Tekst : Ivo van Hoek
Foto’s : Peter Kramer