Download de KNAF app

KNAF RST Young Drivers Challenge

De KNAF RST Young Drivers Challenge die de allerjongste talenten uit België en Nederland in staat stelt om zich onder professionele begeleiding te ontwikkelen tegen minimale kosten. Een ideale instapklasse voor een latere carrière in de Rally, Karting, Autocross of Rallycross. Zowel Belgische als Nederlandse kids vanaf 14 jaar (16 jaar in België) delen dit seizoen hun gemeenschappelijke droom om coureur te worden.

Hoewel de KNAF al jaren een zeer succesvol programma aanbiedt via het TALENT FIRST programma is iedereen het erover eens dat je niet vroeg genoeg kunt starten met het rijders vak. Jeffrey Herlings, Kevin Abbring en Max Verstappen zijn het levende bewijs van deze stelling.

Hoeveel talent, doorzettingsvermogen en mogelijkheden een jong volwassenen krijgt is natuurlijk voor ieder persoon verschillend. Belangrijkste is dat je samen veel plezier beleefd aan de sport; de KNAF levert de poolstok en de deelnemers leggen zelf hun lat op de hoogte die ze aankunnen.

Een prachtige kweekvijver van talenten die op zeer jonge leeftijd worden gevoed met de aspecten die komen kijken bij autosport. Dus niet alleen een competitieve klasse voor de jeugd met wedstrijden in België en Nederland, maar daaraan gekoppeld ook een :

- Verhoogde autosport rijvaardigheid opleiding

   (verhard, gravel, onverhard, in droge en natte omstandigheden),

- Opleidingstraject met sessies in de race & rally simulator,

- Persoonlijke benadering / begeleiding door RST Rijders coach,

- Gezondheidsbegeleiding (voeding & fysiek),

- Autosport techniek training,

- Pers ondersteuning,

- Begeleiding in strategische autosport carrièreplanning/keuzes,

- Media training,

- Doorgroei mogelijkheid naar de KNAF Academy en het KNAF Talent First programma.

Er wordt gereden in identieke Ford RST Rally-cross auto’s welke uiterst streng zijn gereglementeerd (volgens het FIA RST reglement). Dat betekent gelijke kansen zodat alleen de coureur het verschil kan maken van start tot finish. Een spannende competitie met 5 wedstrijden op het Eurocircuit in Valkenswaard en even zoveel wedstrijden op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen (B). De auto’s met een gewicht van 630 kg en 70pk vermogen kunnen gehuurd of gekocht worden en de technische top ondersteuning ligt in de professionele handen van Piet van Hoof ( www.vanhoofsport.nl ). “Deze RST cup-auto is de perfecte opleidings-auto met een klein speelveld tussen onder- en overstuur waardoor het leer-aspect enorm groot is”, aldus de zeer ervaren rallyrijder en garagehouder uit Brabant. Bekende succesvolle autosporters zijn begonnen in de RST klasse zoals Kevin Abbring, Hans Weijs, Timo vd Marel & Mats van de Brand.

Laatst genoemde is voor 2019 tevens de ideale rijders coach die zich heeft gecommitteerd om de jeugdige deelnemers maximaal te ondersteunen bij hun voertuig beheersing. Naast zijn fenomenale rijders kwaliteiten en jeugdig enthousiasme is hij ook op didactisch vlak de ideale leermeester.

Mats is als coach van de KNAF Academy & Talent First programma in staat om rijstijlen te analyseren, te motiveren, te stimuleren en te corrigeren door zijn brede internationale autosport ervaring in zowel de Karting als de Rallysport.

De groep jonge meiden en jongens rijden dit seizoen dus hun wedstrijden nadat ze een rijderslicentie hebben behaald en de grondbeginselen van de rallycross onder de knie hebben; het driften, slalom, rem punt kiezen, onder en overstuur correctie op nat wegdek. Kortom veel oefenen met voertuigbeheersing en vertrouwen tanken. De pubers zijn als sponsen in het aanleren van de elementaire rijvaardigheden. Sommige deelnemers kennen al wat klappen van de zweep na het rijden van een seizoen in de RST cup. Andere Rookies hebben letterlijk nog nooit in een auto gereden en zijn letterlijk beginners.

Zowel het Eurocircuit in Valkenswaard als het Duivelsberg circuit in Maasmechelen (B) bieden voor deze talenten een perfecte omgeving met gravel, verhard en onverhard. Samen lol maken gecombineerd met het competitieverband is voor deze jongen honden de ideale opstart binnen de autosport.

Wil je zelf live kennismaken met deze RST Junior Cup van de Knaf dan kom gerust kijken; de RST bolides rijden in het voorprogramma van o.a. de Supercars; de snelste klasse binnen de Rallycross. Dan kunnen deze puppy’s alvast snuffelen aan het echte werk en zich vergapen aan de Alfa mannetjes van de autosport roedel; vierwiel aangedreven kanonnen met turbomotor tot max. 2058cc en motorvermogens van 500PK+. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Op 18 Mei treden ze aan voor hun 3e wedstrijd van het seizoen op het Eurocircuit in Valkenswaard (NL); www.nrv.club/nrv-3/rallycross/ of surf naar www.duivelsbergcircuit.be .

Tekst                     : Ivo van Hoek

Foto’s                   : Peter Kramer

Info & Agenda  : https://www.facebook.com/RST-Junior-Cup-823641384741150/