Download de KNAF app

F3-talenten strijden om zege in het spoor van Max Verstappen

DTM F Zvrt.2
Naast de spectaculaire DTM-serie vormt het FIA EK Formule 3 het tweede hoofdnummer tijdens het DTM-weekend van 10 tot en met 12 juli 2015 op Circuit Park Zandvoort. Meer dan 30 jonge coureurs (m/v) uit 18 verschillende landen nemen het tegen elkaar op in wat volgens kenners als de sterkste junior-formulewagenklasse ter wereld mag worden beschouwd. Met Van Amersfoort Racing komt er een Nederlands team in actie, dat met de Monegask Charles Leclerc de actuele leider in het rijdersklassement binnen zijn gelederen heeft.

Tekst en foto's: PR

Natuurlijk zijn alle deelnemers in het FIA EK Formule 3 erop gebrand in de voetsporen te treden van Max Verstappen. Onze landgenoot maakte immers vorig jaar nog furore in de Formule 3, waarmee hij de basis legde voor zijn snelle doorgroei naar de Formule 1. Die directe route van F3 naar F1 werd inmiddels door de mondiale autosportfederatie FIA geblokkeerd, maar feit is wel dat wie het in de Formule 3 goed doet, prima papieren heeft om naar andere autosportklassen door te stromen. Naast de Formule 1 kan bijvoorbeeld ook de DTM een uitstekend volgend station voor succesvolle F3-rijders zijn, zoals wel blijkt uit de recente voorbeelden Pascal Wehrlein (vorig seizoen in zijn tweede DTM-jaar al racewinnaar) en Marco Wittmann (in zijn tweede DTM-jaar kampioen). Ook rijders als Daniel Juncadella, Edoardo Mortara, Jamie Green, Tom Blomqvist en Lucas Auer groeiden vanuit de Formule 3 door naar hun huidige status als fabrieksrijder in de DTM.

DTM F Zvrt.1
Leclerc overtuigt door constantheid
Na het succes met Max Verstappen in het afgelopen seizoen, die met tien overwinningen in het seizoen zelfs meer races won dan de uiteindelijke kampioen, heeft Van Amersfoort Racing opnieuw een sterke debutant in huis: de Monegask Charles Leclerc won tot nu toe vier races, maar overtuigt vooral door zijn constantheid. In de 18 tot nu toe verreden races eindigde hij in totaal 13 keer op het podium! In het rijdersklassement heeft Leclerc een voorsprong van 42,5 punten op de Antonio Giovinazzi. De Italiaan, die uitkomt voor het Britse team Jagonya Ayam with Carlin. Na een sterk begin van het seizoen, waarin hij negen podiumplaatsen achtereen scoorde (een nieuw record), had hij wat meer problemen tijdens de raceweekeinden in Monza en Spa-Francorchamps, maar het afgelopen weekeinde op de Norisring kwam Giovinazzi sterk terug met de tweede plaats in de eerste race en de overwinning in de derde wedstrijd.

Masters-winnaar gaat voor kampioenschap
Routinier Felix Rosenqvist, bezig aan zijn vijfde (!) seizoen in de Formule 3 op Europees niveau, heeft goede herinneringen aan Zandvoort. Niet alleen won hij er tot tweemaal toe de Masters (2011 en 2013), ook schreef hij er tijdens het meest recente bezoek van het FIA EK Formule 3 in 2013 twee van de drie races op zijn naam. Voor dit jaar stapte Rosenqvist over van het team Mücke Motorsport naar het Italiaanse Prema Powerteam. Zoals van iemand met zijn ervaring mag worden verwacht, scoort hij regelmatig goed, al heeft hij ook regelmatig pech en lijkt hij vaker dan anderen het slachtoffer te worden van wat al te enthousiaste acties van concurrenten. Niettemin staat hij op de derde plaats in de EK-stand.

DTM F Zvrt.3
Sterke 'rookies'
De Brit Jake Dennis, ondersteund door de Britse 'Racing Steps Foundation', maakte voorafgaand aan het seizoen de transfer van Carlin naar het Prema Powerteam, zodat hij nu als een van de zeer weinigen zowel met de Volkswagen- als met de Mercedes-Benz-Formule 3-motoren ervaring heeft. Dennis won dit jaar ook al vier races en is vierde in de tussenstand van het EK, met ruime voorsprong op zijn landgenoot George Russell. De Britse nieuwkomer, die voor Carlin rijdt, won voor eigen publiek op Silverstone één race en eindigde recentelijk ook in Spa en op de Norisring op het podium. Achter Russell volgen nog twee sterke 'rookies': de Duitser Maximilian Günther, die rijdt voor het team van Mücke Motorsport, behaalde op de Norisring zijn eerste overwinning, terwijl de in Londen geboren, maar met Thaise nationaliteit rijdende Alexander Albon van het Franse team Signature met twee podiumplaatsen op de Norisring ook steeds beter uit de verf komt. De enige dame in het veld is de Colombiaanse Tatiana Calderón, die onlangs in Spa voor een sensatie zorgde door als eerste rijdster in de recente historie van het EK een wedstrijd aan te voeren. Weliswaar werd ze daarbij in wisselende weersomstandigheden geholpen door de juiste bandenkeuze, maar met een sterke opmars baarde ze niettemin opzien. "Het mooiste gevoel dat ik ooit gehad heb", beschreef de Carlin-rijdster naderhand.

Drie dagen actie, drie races
Zoals tijdens alle evenementen van het FIA EK Formule 3 staan er ook op Circuit Park Zandvoort drie races op het programma, terwijl de Formule 3-rijders op alle drie de dagen van het evenement in actie komen. Op vrijdag zijn er de vrije training en twee kwalificatiesessies. Op zaterdag zijn er om 10.35 en om 15.40 uur twee races van elk 35 minuten, op zondag is er om 10.30 uur een race met dezelfde duur.

Toegangsbewijzen nog in de voorverkoop verkrijgbaar
Kaarten voor het DTM-weekeinde op Circuit Park Zandvoort zijn te bestellen via de website van de DTM (www.dtm.com). Toegangsbewijzen die besteld worden in de voorverkoop zijn goedkoper dan aan de kassa's op het evenement zelf. Ook het volledige tijdschema is te raadplegen via www.circuit-zandvoort.nl.