Henny Hemmes

Henny-963
Henny Hemmes maakte via haar echtgenoot kennis met de autosport. Zij verzorgde aanvankelijk de publiciteit voor een bevriende coureur en deed later de tijdwaarneming voor het Formula 5000 veld. Medio jaren zeventig, won zij een testdag op het Circuit van Zolder bij de Rensportschool van oud-F1-coureur André Pilette met als hoofdprijs een racecursus Formule Vee. Vervolgens startte zij haar autosportcarrière op Zandvoort met deelname aan het Nederlandse Kampioenschap Toerwagens met een Toyota Celica GT en werd zij instructeur van de Rensportschool en de Anti-slipschool van Rob Slotemaker.

In 1984 was zij de eerste vrouw die een FIA Kampioenschap Toerwagens won en deze mijlpaal werd in 1987 herhaald. Hemmes nam bijna 2 decennia lang deel aan 24-uurs races met uitstekende resultaten en onder meer pole position met de Chevrolet Camaro en drie jaar achtereen de klasse-overwinning in de 24-u van Francorchamps met Team Seikel en de Honda Civic. Later vestigde zij onder meer een werelduurrecord met een Saab Turbo op Talladega Superspeedway, vloog met een gevechtstraaljager en bemachtigde zij de Hot Shoe Award met een Saleen Mustang.

Sinds 2010 vertegenwoordigt Henny Hemmes de KNAF in de FIA Women in Motorsport Commissie en is zij in ons land vertrouwenspersoon voor vrouwelijke coureurs en coördinator van kwesties met betrekking tot vrouwen en autosport. Je kunt haar bereiken door een e-mail te sturen naar: hemmes@aol.com

Fotoboek KNAF