Richard Verschoor met dubbele winst op Manfeild naar tweede plaats in Toyota Racing Series

verschoor manfeild 01
KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor heeft met een prachtig resultaat in het slotweekend de tweede positie voor zich opgeëist in de eindstand van de Castrol Toyota Racing Series. De 17-jarige KTF-rijder won op Manfeild de eerste race, pakte in race twee de derde plaats om vervolgens ook nog de afsluitende New Zealand Grand Prix op zijn naam te schrijven. Omdat zijn naaste rivaal in de titelstrijd als tweede de finish passeerde, kwam Verschoor vijf punten tekort om ook het kampioenschap voor zich op te eisen. “Ik ben heel tevreden, het had eigenlijk niet beter gekund”, aldus Verschoor, die het afsluitende weekend met een achterstand van 60 punten begon en met zes overwinningen uit vijftien wedstrijden de meest succesvolle rijder in de Toyota Racing Series van dit jaar was.


Foto's: Bruce Jenkins

De vijfde en afsluitende ronde van de Castrol Toyota Racing Series werd verreden op Manfeild, een van de favoriete circuits van Richard Verschoor. Het 17-jarige KNAF Talent First-autorensporttalent had als gevolg van een door een technisch defect veroorzaakte uitvalbeurt in het eerste weekend een achterstand op de leider in het kampioenschap opgelopen van 68 punten. In de daaropvolgende raceweekenden had Verschoor het gat verkleind naar 60 punten, maar wist dat hij als derde in het tussenklassement bij de afsluitende ronde in Manfeild de titelkansen niet in eigen hand had. “Iedereen was het hele weekend aan het rekenen, maar ik heb me daarvan afgesloten en ben gewoon gaan racen”, aldus Verschoor.

verschoor manfeild 05
En dat dat de juiste keuze was, bleek al snel. In twee uiterst spannende kwalificatiesessies zette het 17-jarige Nederlandse racetalent tot twee keer toe de snelste tijd op de klokken, goed voor de poleposition in race één en drie. In de eerste wedstrijd pakte de voor M2 Competition uitkomende Verschoor direct de kop om vervolgens onbedreigd naar de overwinning te rijden en daarbij ook nog de snelste raceronde te laten noteren. Door de reversed en gedeeltelijk door middel van loting bepaalde startopstelling voor race twee, moest Verschoor daarin vanaf plaats vier vertrekken. Met een goede start lag Verschoor direct derde en reed de race probleemloos op deze positie uit. De KTF-rijder eindigde opnieuw voor zijn naaste concurrenten en met nog één wedstrijd te gaan was het gat naar leider Marcus Armstrong teruggebracht tot 23 punten, terwijl de achterstand op nummer twee, Robert Shwartzman, nog slechts 13 punten bedroeg.

verschoor manfeild 03
De ontknoping in de titelstrijd werd in de laatste race, die Verschoor vanaf poleposition mocht beginnen, een ware thriller. De Nederlander verloor bij de start een positie, maar wist de leidende Armstrong met een weergaloze uitremactie te passeren en de kop over te nemen. Een herstart vanachter de safetycar kon daar niets meer aan veranderen. Daarmee boekte Verschoor zijn tweede zege van het weekend en schreef de prestigieuze New Zealand Grand Prix op zijn naam. Verschoor had het maximaal haalbare gedaan en was afhankelijk van wat er achter zijn rug gebeurde. Bij de herstart haperde de motor van Armstrong, waardoor de Nieuw-Zeelander terugviel naar de zevende positie en Shwartzman de tweede plaats in de schoot geworpen kreeg. Door deze uitslag passeerde Verschoor Armstrong in de eindstand van het kampioenschap, maar kwam vijf punten tekort op Shwartzman.

verschoor manfeild 02
“Ik ben heel tevreden met dit weekend. Het had eigenlijk nauwelijks beter gekund. De kwalificatie ging super en in race één zaten al mijn ronden binnen 0,3 seconden. In de afsluitende race was het deel van de baan waar ik bij de start stond nog nat, waardoor ik een plekje verloor. Het tempo was echter super en daarbij kon ik zelfs nog de banden sparen. Ik zag dat Armstrong het moeilijk had en waagde een actie, en dat lukte. ‘Als’ bestaat niet in topsport. Ik heb de door de uitvalbeurt opgelopen achterstand van 68 punten teruggebracht tot vijf punten, en dus moet ik tevreden zijn. Ik heb me denk ik goed laten zien”, blikte Verschoor op zijn succesvolle weekend en kampioenschap terug.

verschoor manfeild 06
Verschoor eindigde in deze editie van de Castrol Toyota Racing Series maar liefst in twaalf van de vijftien races op het podium. Met zijn zes overwinningen liet de KTF-rijder kampioen Shwartzman (één keer winst) en Armstrong (twee keer winst) ver achter zich.

Handige links

Video

Maart 2018 startte de FIA in samenwerking met acht landen een zoektocht naar nieuw en jong vrouwelijk talent. De KNAF maakte deel uit van deze zoektocht. Aan de hand van twee selectiedagen waar meisjes in de leeftijd van 13 tot en met 18 gratis mochten komen karten op het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad op 21 juli en op het TT Junior Track in Assen op 18 augustus. De jury vond het een lastige taak om aan de hand van deze twee selectiedagen een oordeel te vellen wie er in maart 2019 naar Le Mans mochten als ambassadrices van Nederland en daarom organiseerden wij een Nationale Finale op 23 oktober op het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad en het Kartcentrum in Lelystad. Van de 12 overgebleven kandidates mochten er in totaal drie door naar de driedaagse training in Le Mans georganiseerd door de FIA. In deze video kun je zien wat de meiden allemaal moesten doen tijdens de Nationale Finale en wie er uiteindelijk door zijn... Mijntje Koerts, Nina Pothof en Lisette Grinwis zijn de drie gelukkige dames die mee gaan in maart 2019 naar Le Mans! Wil je hun avontuur in Le Mans volgen? Volg ons dan op Social media! Facebook: @TheGirlsOnTrackNederland Instagram: thegirlsontracknetherlands Volg ons ook op Social Media! Heb jij jezelf al geabonneerd op ons YouTube kanaal? ➡ http://bit.ly/2OYsSpH Facebook: https://www.facebook.com/KNAFautosport/ Instagram: https://www.instagram.com/officialknaf/ Twitter: https://twitter.com/KNAF_autosport

Inloggen mijn KNAF