Derde plaats en crash voor Rinus van Kalmthout op Indianapolis Grand Prix Circuit

vankalmthout indy 000
Mixed feelings waarbij de teleurstelling de overhand had bij KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) na afloop van de derde ronde van het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires. In de eerste wedstrijd van het weekend sleepte de 17-jarige Hoofddorper op het Indianapolis Grand Prix Circuit weliswaar een zwaarbevochten derde plaats in de wacht en liet de KTF-rijder zijn racekwaliteiten opnieuw zien, maar in de tweede wedstrijd werd Van Kalmthout nog voor de startlijn goed en wel gepasseerd was door een roekeloze actie van een concurrent geëlimineerd en moest met een afgebroken voorwiel opgeven. Daarmee zag de Nederlander, die tweede staat in de tussenstand van het kampioenschap, kostbare punten verloren gaan.


De maand mei staat voor de Amerikaanse autosport en dus zeker voor het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires, in het teken van Indianapolis. Als ‘Road to Indy’ klasse hebben de rijders later deze maand een wedstrijd op de kleine oval van Indianapolis, Lucas Oil Raceway. Eerst stond echter met ronde drie van de titelstrijd het minstens zo uitdagende Indianapolis Grand Prix Circuit op het programma. Deze 3,9 kilometer lange omloop telt veertien bochten en maakt daarnaast gebruik van een deel van de fameuze Indy 500 oval. KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout meldde zich direct in de kop en zette in de eerste kwalificatie in het competitieve veld een sterke tweede tijd op de klokken. In de tweede kwalificatie waren de onderlinge verschillen minimaal en hoewel de 17-jarige Hoofddorper op slechts 0,177 seconden van de poleposition bleef steken, bracht het de KTF-rijder toch niet verder dan een vijfde startpositie voor race twee.

vankalmthout indy 003
De eerste race werd een waar spektakelstuk waarin VeeKay (de naam waaronder Rinus van Kalmthout in Amerika bekend staat) een zwaarbevochten derde plaats uit het vuur sleepte. De KTF-rijder had vanaf de tweede startplaats na de eerste bocht al de leiding in handen en leek een gaatje te slaan naar de concurrentie, toen de safetycar de voorsprong weer in rook deed opgaan. Zijn Juncos Racing-bolide kwam wat topsnelheid tekort want bij de herstart werd Van Kalmthout vanuit de slipstream gepasseerd, kwam direct daarna toch weer aan de leiding om vervolgens voor de tweede keer vanuit de slipstream voorbij te worden gestoken. Na de tweede safetycar periode zag Van Kalmthout bij de herstart nog een plekje verloren gaan, vocht zich vervolgens terug naar het strijdende duo aan kop en passeerde op iets meer dan een seconde van de winnaar als derde de finish. Met slechts een zesde snelste rondetijd van het veld, maar wel zijn derde podium van het seizoen, bewees Van Kalmthout eens temeer zijn racekwaliteiten. Na afloop bleek dat een vastgelopen as in zijn versnellingsbak de oorzaak was van het gebrek aan topsnelheid. “Eigenlijk mag ik nog blij zijn dat ik de finish gehaald heb. Maar als je een groot deel van de race aan kop ligt, wil je natuurlijk meer dan een derde plaats. Dit was echter met deze snelheid het maximaal haalbare. Doordat het probleem van de topsnelheid nu waarschijnlijk is opgelost, zou het in race twee alleen nog maar beter moeten gaan”, aldus een gematigd tevreden Van Kalmthout.

vankalmthout indy 002
Helaas werden de goede vooruitzichten in de kiem gesmoord, want nog voordat Van Kalmthout goed en wel de startlijn gepasseerd was, stond zijn Juncos Racing-bolide al door een ondoordachte actie van een tegenstander met een afgebroken wiel langs de kant. Bij de rollende start week een van de rijders voor hem plotseling van zijn lijn en raakte de auto naast hem. Die belandde vervolgens precies voor de neus van de op een vijfde plaats gestarte Van Kalmthout. De KTF-rijder kon geen kant op, vloog over het achterwiel van de crashende auto en kwam met een afgebroken voorwiel langs de muur tot stilstand. Daarmee zag Van Kalmthout kostbare punten verloren gaan. De jonge Hoofddorper staat nu tweede met een achterstand van 22 punten op de leider. “Ik stuurde en remde nog, maar kon geen kant op. Erg jammer want ik kom hier om te racen en niet om te vliegen, dat doe ik al genoeg tussen Europa en Amerika”, aldus de jonge Hoofddorper, die ondanks de teleurstelling zijn gevoel voor humor in ieder geval niet verloren had. Gelukkig is er dit seizoen één schrapresultaat voor de puntentelling van het kampioenschap, maar door zijn uitvalbeurt heeft Van Kalmthout dat nu wel meteen verbruikt.

vankalmthout indy 007
Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK


Handige links

Video

Maart 2018 startte de FIA in samenwerking met acht landen een zoektocht naar nieuw en jong vrouwelijk talent. De KNAF maakte deel uit van deze zoektocht. Aan de hand van twee selectiedagen waar meisjes in de leeftijd van 13 tot en met 18 gratis mochten komen karten op het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad op 21 juli en op het TT Junior Track in Assen op 18 augustus. De jury vond het een lastige taak om aan de hand van deze twee selectiedagen een oordeel te vellen wie er in maart 2019 naar Le Mans mochten als ambassadrices van Nederland en daarom organiseerden wij een Nationale Finale op 23 oktober op het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad en het Kartcentrum in Lelystad. Van de 12 overgebleven kandidates mochten er in totaal drie door naar de driedaagse training in Le Mans georganiseerd door de FIA. In deze video kun je zien wat de meiden allemaal moesten doen tijdens de Nationale Finale en wie er uiteindelijk door zijn... Mijntje Koerts, Nina Pothof en Lisette Grinwis zijn de drie gelukkige dames die mee gaan in maart 2019 naar Le Mans! Wil je hun avontuur in Le Mans volgen? Volg ons dan op Social media! Facebook: @TheGirlsOnTrackNederland Instagram: thegirlsontracknetherlands Volg ons ook op Social Media! Heb jij jezelf al geabonneerd op ons YouTube kanaal? ➡ http://bit.ly/2OYsSpH Facebook: https://www.facebook.com/KNAFautosport/ Instagram: https://www.instagram.com/officialknaf/ Twitter: https://twitter.com/KNAF_autosport

Inloggen mijn KNAF