Wat is KNAF Talent First?

De KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF) heeft al haar talentontwikkeling- en topsportactiviteiten ondergebracht in de stichting KNAF Talent First, afgekort KTF. De stichting KNAF Talent First werd in 2000 opgericht met het doel om jonge talentvolle karters te helpen om succesvol de stap naar autosport te maken. In de jaren 2001 t/m 2003 werd er , na een intensief selectieproces, een rijder uitgeroepen tot 'KNAF Talent First'. Voor Ho Pin Tung (2001) , Benjamini van de Wakker (2002) en Giedo van de Garde (2003) betekende dit dat zij hetzelfde jaar nog met steun van de KTF uitkwamen in een nationaal formule kampioenschap. Tot op de dag van vandaag zijn alle programma's die de stichting organiseert NOC*NSF erkend.

Persbericht KTF Verstappen pers

Mede door gewijzigde regelgeving van NOC*NSF koos het KTF bestuur in 2004 om haar topsportactiviteiten te verleggen naar de rallysport. De deelnemers aan de selectiedagen kwamen nu niet louter voort uit de karting, maar werden zelfs buiten de KNAF geworven. Tot en met 2009 leverde de rally selectiedagen de volgende talenten de titel KNAF Talent First op: Hans Weijs Jr. (2005), Kevin Abbring (2006), Timo van der Marel (2007), Emiel Blauw (2008), Stephan van Welij (2009). Deze talenten maakten met steun van KNAF Talent First hun debuut in het Nederlands Rally kampioenschap. Kevin Abbring, Hans Weijs Jr. en Timo van der Marel groeiden onder KTF vlag door tot titelkandidaten in het Junior World Rally Championship (J-WRC).

Persbericht KTF vKalmthout.02

Topsportcategorieën

Sinds 2009 heeft de KNAF drie NOC*NSF erkende topsport categorieën, te weten karting, autorensport en rally en sinds 2010 ook daadwerkelijk een topsportprogramma draaien voor deze 3 takken van autosport. Tot en met 2013 selecteerde KTF haar talenten via selectiedagen. Dit leverden de volgende rally talenten de gelijknamige titel op: Leo van der Eijk (2012), Mike Veldhuisen (2013) en in de autorensport Steijn Schothorst, Dennis van de Laar, Bas Schouten (2010), Tommy van Erp (2012), Larry ten Voorde, Stephane Kox en Joël Affolter (2013).

Persbericht  KTF ELE vdEijk.02

Bondscoach als keuzeheer
Sinds 2013 organiseert KTF geen selectiedagen meer om talent te screenen, maar doen de bondscoaches dit tijdens trainingen en wedstrijden. De talenten die geselecteerd worden krijgen een meerjaren opleidingsprogramma aangeboden op technisch, tactisch, fysiek, mentaal, media en lifestyle gebied. Dit alles met het doel om de missie van KTF te verwezenlijken:

"Talentvolle kart- en autosporters selecteren, opleiden en vervolgens afleveren aan de poorten van fabrieksteams. Waarbij FIA erkende Europese en Wereld Kampioenschappen het podia voor de talenten vormen om hun kwaliteiten te etaleren"

KTF ambassadeur
Talenten die het KNAF Talent First opleidingsprogramma succesvol hebben doorlopen, kunnen door het KTF bestuur uit worden geroepen tot KTF ambassadeur.

KNAF Talent First