Rinus van Kalmthout maakt indruk met dubbele winst bij opening F3 Asian Winter Series

veekay.buriram.01
KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout heeft op meer dan indrukwekkende wijze de eerste twee wedstrijden van de F3 Asian Winter Series op zijn naam geschreven. Bij zijn debuut in deze Formule 3 klasse vocht de 18-jarige Hoofddorper op Buriram International Circuit een fraaie strijd om de leiding uit en wist de eerste twee races van het openingsweekend in zijn voordeel te beslissen. In de derde wedstrijd moest de voor HitechGP uitkomende Nederlander op oude banden starten, maar legde desondanks in de slipstream van de koplopers beslag op een derde plaats. “Een superstart van het jaar en seizoen, beter kan haast niet”, aldus Van Kalmthout, die met zijn drie podiumposities tevens de trotse leider in de tussenstand van het kampioenschap is.


Als voorbereiding op zijn Amerikaanse seizoen in de Indy Lights, neemt KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout deze winter deel aan de F3 Asian Championship Certified by FIA Winter Series. Deze titelstrijd telt drie evenementen met steeds drie races per weekend. Met Red Bull Junior Dan Ticktum, Formule Renault Eurocup-topper Ye Yifei en het Franse talent Alessandro Ghiretti kan de in Amerika rijdende Van Kalmthout in dit kampioenschap de directe confrontatie aangaan met erkend snelle concurrenten die overwegend in Europa actief zijn.

veekay.buriram.03
Het openingsweekend van de F3 Asian Winter Series werd verreden op het in Thailand gelegen Buriram International Circuit. Van Kalmthout gaf daar als Pro Mazda kampioen op meer dan indrukwekkende wijze zijn visitekaartje af. In de eerste race viel VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout internationaal bekend staat, door problemen met de koppeling bij de start terug van de derde naar de vijfde plaats. Een ijzersterke inhaalrace bracht de voor HitechGP uitkomende KTF-rijder na een fraaie strijd met Ticktum, Ye en Ghiretti aan de leiding. Van Kalmthout bouwde zijn voorsprong vervolgens alleen maar verder uit en reed onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het seizoen. “Ik kon in de eerste ronde mooi gebruik maken van de strijd in de kopgroep, ben ondanks de mindere start rustig gebleven en kon ze uiteindelijk allemaal inhalen. De racesnelheid was heel goed”, keek de KTF-rijder op zijn eerste zege terug.

veekay.buriram.02
Op basis van zijn snelste ronde uit race één mocht Van Kalmthout de tweede wedstrijd vanaf poleposition vertrekken. In een fraai en hard maar fair gevecht troefde Van Kalmthout Red Bull Junior Ticktum af en reed vervolgens gecontroleerd naar zijn tweede opeenvolgende zege in de F3 Asian Winter Series. “Het team had de koppelingsproblemen opgelost waardoor de start nu wel goed was. Ticktum was echter nog iets beter weg, maar ik kon hem al snel passeren en na een fel gevecht van hem wegrijden”, aldus Van Kalmthout na race twee.

veekay.buriram.06
In de derde en afsluitende wedstrijd van het weekend moest de HitechGP-rijder vanaf de vierde plaats vertrekken en stond daarbij ook nog op oudere banden dan zijn naaste concurrenten. Het jonge Nederlandse talent weerde zich echter uitstekend, veroverde al snel de derde plaats en bleef in de slipstream van de twee koplopers om op minder dan een seconde van de nummer twee de maximaal haalbare derde plaats veilig te stellen. “Ook nu was de racesnelheid goed en constant, maar de banden waren al zo versleten dat aanvallen onmogelijk was. Maar ik ben natuurlijk super tevreden met deze droomstart van het seizoen en kijk nu al uit naar volgend weekend. Ik wil dan ook Oliver Oakes en HitechGP hartelijk bedanken voor het harde werken en neerzetten van een top auto”, blikte Van Kalmthout terug op zijn eerste ervaringen in de F3 Asian Winter Series.

veekay.buriram.04
Met zijn twee overwinningen en derde plaats gaat Van Kalmthout met een totaal van 65 punten aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en heeft daarbij een voorsprong van 22 punten op Ye en 39 punten op Ticktum. Komend weekend worden op Sepang International Circuit in Maleisië de vierde, vijfde en zesde wedstrijd van de F3 Asian Championship Certified by FIA Winter Series afgewerkt.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK

Handige links

Video

Maart 2018 startte de FIA in samenwerking met acht landen een zoektocht naar nieuw en jong vrouwelijk talent. De KNAF maakte deel uit van deze zoektocht. Aan de hand van twee selectiedagen waar meisjes in de leeftijd van 13 tot en met 18 gratis mochten komen karten op het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad op 21 juli en op het TT Junior Track in Assen op 18 augustus. De jury vond het een lastige taak om aan de hand van deze twee selectiedagen een oordeel te vellen wie er in maart 2019 naar Le Mans mochten als ambassadrices van Nederland en daarom organiseerden wij een Nationale Finale op 23 oktober op het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad en het Kartcentrum in Lelystad. Van de 12 overgebleven kandidates mochten er in totaal drie door naar de driedaagse training in Le Mans georganiseerd door de FIA. In deze video kun je zien wat de meiden allemaal moesten doen tijdens de Nationale Finale en wie er uiteindelijk door zijn... Mijntje Koerts, Nina Pothof en Lisette Grinwis zijn de drie gelukkige dames die mee gaan in maart 2019 naar Le Mans! Wil je hun avontuur in Le Mans volgen? Volg ons dan op Social media! Facebook: @TheGirlsOnTrackNederland Instagram: thegirlsontracknetherlands Volg ons ook op Social Media! Heb jij jezelf al geabonneerd op ons YouTube kanaal? ➡ http://bit.ly/2OYsSpH Facebook: https://www.facebook.com/KNAFautosport/ Instagram: https://www.instagram.com/officialknaf/ Twitter: https://twitter.com/KNAF_autosport

Inloggen mijn KNAF